I can’t drive a stick! Cam asa spun americanii care se urca la bordul unei masini cu schimbator de viteze. Desi in Romania acest lucru pare de domeniul fantasticului, mai nou, el exista si in realitate. Nu nereferim aici la soferii care au uitat ca au facut scoala pe Dacie si ajunsi proprietari de cine stie ce model de lux isi adapteaza comportamentul dupa chipul si asemanarea masinii.
Vreau sa va mentionez de la inceput ca daca povestea care urmeaza nu-l avea ca erou negativ pe un barbat nu as fi facut haz de necaz.
Avem un sofer posesor de masina cu transmisie automata care se urca (pentru un drive-test) la volanul unei alte masini dotate cu transmisie manuala. Test-drive-ul a durat circa 325 de metri, tradus in timp putem spune ca a tinut cu cateva minute mai mult decat durata unei calatorii a unei masini de “Scoala”. Asadar, eroul nostru masculin se suie la volanul unei masini cu schimbator de viteze si in timpul calatoriei sale se izbeste de o proba existentiala- schimbatul vitezelor si folosirea adecvata a pedalei de ambreiaj. Nimeni nu a cerut o “foarfeca perfecta” intre pedala de ambreiaj si acceleratie, dar nici sa ti se opreasca motorul din 10 in zece metri, mai precis la fiecare apasare a pedalierului. In jurul acestei ispravi private, momentul nu s-a dovedit a fi haios pentru ceilalti participanti la trafic care au apasat cu surle si trambite peste duhoiul de injuratori din dotarea personala. La cererea expresa a publicului calator pe RATB-ul blocat in spatele masinii , bravul erou s-a hotarat sa lase stick-ul pe mana femeii din dreapta. Deznodamantul a atins conotatii demne de o parodie excelent regizata: multimea a apaludat furibund momentul in care eroul nostru barbat a coborat din masina si la volan a urcat femeia proprietara de masina cu stick. Lucrurile si-au urmat cursul lor firesc, iar umanitatea si-a reluat activitatea hazlita zdravan de asa intamplare nemaipomenita.
Nota: Acest caz este unul real. Detaliile nu au fost dezvaluite pentru a nu afecta persoanele implicate…
Ati observat ca in jurul blocului unde locuiti nu se mai poate merge pe jos din cauza masinilor parcate? Ma scuzati! a numarului mare de masini parcate. Daca in urma cu cativa anisori slagarul la moda era “Mi-am pus pneuri moi si capace de bemve” acum pe zambetul capitalist al locuitorului de bloc suiera cuvintele “mi-am luat multe masini noi”.
De obicei se intampla in felul urmator… Avem un apartament doua camere, la etajul x-ulescu unde locuieste o familie formata din mama, tata si copil major. In aceste conditii tatal are sedan, mama ceva mai mini si copilul vechea masina de la tata. Astfel, din punct de vedere social avem un caz cu un apartament de 2 camere, un loc de parcare si 3 masini.
Lasand la o parte acest caz, din ce in ce mai intalnit prin blocurile Capitalei, putem spune ca fenomenul a luat-o razna rau. Nu intentionam sa lovim in libertatile si alegerile fiecarui individ in parte, dar spiritul cetatenesc ar trebui sa recurga si la niscavai judecati morale care sa trezeasca in mintea proprietarului constiinta raportului dintre spatiu si individ.
Pe romaneste, daca stai intr-un apartament de 2 camere, la ce iti trebuie 3 masini?! Desigur ca o sa primesc numeroase critici de genu “fiecare are dreptul sa aiba o masina”, “fiecare e liber sa faca ce vrea”. Mie mi se pare un pic mai mult decat snobism. Recurgem la un sistem de valori si la un regim de viata care ne depaseste (3 masini /2 camere) dar de care nu ne pasa. 1 masina la 6 oameni pe Glob- poate sa vi se para un simplu raport matematic – si asta pana cand n-om mai putea respira…
Concluzia: Vezi mai jos! Ai Ferrari, dar locuiesti la bloc!
NAIAS 2008 este o doar o umbra palida a ceea ce a fost odata un salon auto la Detroit. Probleme economice ale Statelor Unite, criza imobiliara, colapsul economic in care se afla orasul Detroit si dezastrul in care se scalda Big 3-ul pe piata autohtona sunt cateva dintre ingredientele unui show automobilistic care a inceput sa traiasca doar din amintiri.
Detroit 2008 nu are o logistica coerenta, nu are o tema clara, nu are promovare (ca eveniment), este pur si simplu un eveniment facut ca sa fie facut.
Saloanele auto au fost organizate la Detroit cu incepere din 1907, iar editia din 2008 este a 20-a de cand NAIAS are caracter international. Salonul isi va deschide portile pentru public pe data de 19 ianuarie. Organizatorii si aproape 100 de expozanti din lumea intreaga asteapta sa fie vizitati de aproximativ 800.000 de persoane.
Anul 2007 a marcat definitiv si iremediabil existenta unui nou val pe piata auto mondiala. Daca este sa judecam dupa “comportamentul” marilor producatori auto, anul care tocmai s-a incheiat nu pare a marca schimbari substantiale. De exemplu, rivalitatea dintre BMW si Mercedes a continuat, cu castig de cauza pentru bavarezi care s-au mentinut inca o data in topul sectorului premium. Dar, si trebuie sa subliniem acest aspect, ceea ce era in urma cu ceva vreme o lupta pe viata si pe moarte, s-a transformat intr-o simpla si pasnica concurenta, care a dat ragaz celor doi giganti germani sa se mai puna la masa negocierilor din cand in cand pentru incheirea unui pact care pare sa nu mai vina. Daca tot suntem pe acest segment de piata, trebuie sa subliniem faptul ca marci ca Audi sau Lexus sunt tot mai influente si mai incomode pentru traditionalele Mercedes si BMW. Continuand povestea rivalitatilor, Toyota si GM au petrecut inca un an cot la cot, care pare a se termina cu o noua victorie la mustata pentru niponi. Dar acest lucru se va schimba in noul an, cand Toyota este vazuta castigatoare clara in fata GM.
O alta constanta a anului 2007 a fost cresterea vanzarilor pentru producatori. Astfel, aflam ca Audi, BMW, Mercedes, Toyota, Volkswagen si altii au avut un sezon excelent, cu vanzari record. Bine inteles ca GM, Ford si Chrysler continua epoca vremurilor grele si ca sa rasucim si mai mult cutitul in propriile lor rani subliniem ca si 2008 este anuntat ca un an dificil pentru cei care erau odata “big 3″.
Noul val inseamna ca piete deja legendare cum ar fi cea americana, cea germana sau cea nipona nu mai fac fata si se pregatesc sa fie inlocuite de la suprematie. Rusia va lua locul Germaniei in Europa, India pare a acoperi golul lasat de Japonia in Asia, iar China va matura cu SUA la nivel mondial. Marii jucatori auto nu par a fi afectati de nasterea unor noi zone de interes. Darama fabricile in SUA, restructureaza in Germania si parasesc Japonia pentru a pompa profiturile gigantice in tinerele India, Rusia si China. Nu trebuie sa fim mari cunoscatori pentru a vedea cine urmeaza la putere, asa cum trebuie sa ne ferim de naivitatea negarii unei realitati tot mai evidente.