In cautarea spiritului civic de pe BMW

Sa fii sofer pe BMW! De la inceput vreau sa subliniez ca nu este un post indreptat impotriva marcii bavareze, a masinilor ei sau a oamenilor cumsecade care conduc astfel de modele.

Nu trebuie sa faci statistici, studii alambicate sau avansate ca sa-ti dai seama ca soferii de BMW din tara noastra au cateva caracteristici in comun, mai mult sau mai putin apreciabile. Si ma refer aici la acei soferi, eventual “propitari”, care incuscubati in minunata masina germana danseaza pe soselele tarii fara sa tina cont de ceilalti participanti la trafic, ca doar na, ei au “scula” care-i scot din incurcatura. In general sunt baietii cu ceasuri grosolane la mana stanga, burti iesite de sub tricouri si muzici orientale in boxe. Si ma repet, nu spun ca totii posesorii de BMW sunt asa! Dar exista unii, care habar n-au sa conduca o masina adevarata, care cred ca BMW-ul lor ii transforma din soferi in piloti.

Daca tot vor sa scoata caimacul din “sasar” sau “cinciar” sa mearga pe circuite/piste, iar in lipsa de acestea sunt invitati pe campurile tarii, alea nearate, asa ca sa nu uite de unde au plecat!

Am remarcat cu stupoare ca majoritatea posesorilor de BMW conduc cu o inconstienta de toata frumusetea, reusind in demersul lor de a-si arata muschii in arta soferiei, sa incurce si sa confuzioneze traficul rutier. Am spus aceste lucruri pentru ca tocmai am trecut de un weekend sangeros, din punctul de vedere al accidentelor rutiere si pentru ca am observat pe cont propriu cat de incomozi sunt acesti oameni cu BMW-uri, care se cred singuri pe sosele. As putea spune ca in Romania acest lucru este similar cu cel al posesorilor de SUV-uri din America, care sunt vazuti de toate studiile ca cei mai intoleranti si ingamfati soferi.

Putin respect si pentru ceilalti care conduc masini normale! Nu toata lumea este gata sa-si piarda viata doar asa ca vrea sa para smecher!

O saptamana Ford

Craiova, Oltenia, batrana Terra Nova… Inca de la inceputul acestei saptamani lucrurile s-au precipitat in ceea ce priveste industria auto romaneasca. Presedintele Ford Europa, John Fleming, a venit la Bucuresti pentru a discuta cu premierul Tariceanu si autoritatile romane oferta americanilor pentru uzina din Craiova.

Ne-am oprit asupra acestui lucru deoarece este cel mai important act economic din Romania in acest an si cel mai important eveniment auto de la prima lansare a Loganului.

Ford a venit cu promisuni care mai de care, 300.000 de masini pe an productie, investitie de 1 miliard de euro, suplimentarea numarului de angajati, model nou exclusiv produs la Craiova, etc. Pana aici toate par bune si frumoase si se speram ca asa vor si ramane…

Analistii, economistii, jurnalistii – toti au venit si au subliniat cat de bine, cat de frumos si ce minunat ar fi sa vina Ford la Craiova. Nu vreau sa-i contrazic, poate asa va fi, ba mai mult, chiar cred si sper ca asa o sa fie!

Nimeni nu a mentionat pana acum, poate cea mai importanta consecinta a vanzarii Daewoo Craiova- ce va face Renault-Dacia? Fleming a spus la Bucuresti ca 90% din productie va fi exportata, dar noi ne asteptam ca Ford sa dea o lovitura si sa echilibreze substantial piata autohtona, eventual cu o masina buna si la fel de ieftina ca Dacia Logan. Ar fi bine, numai si asa de dragul concurentei !

Skoda, nebunul si 1000 de euro

Gerhard Plattner a primit de la Skoda un saculet cu 1.000 de monezi de un euro si a pornit intr-o aventura cu o Skoda Roomster 1.4 TDI (59 kW/ 80 CP). Plattner doreste sa viziteze 35 de tari ale Europei in cadrul unei excursii cu familia. Obiectivul: carburantul consumat sa nu necesite fonduri mai mari decat cele din saculet. Portbagajul masinii va fi umplut cu bagajul pe care o familie compusa din patru membri il ia cu ea intr-o excursie. Bagajul va fi real, familia va fi fictiva – pe locul din dreapta si cei doi copii pe bancheta vor fi manechine a caror masa este egala cu cea medie a unei femei, respectiv a copiilor cu varsta cuprinsa intre opt si zece ani.
Traseul:

Mlada Boleslav, Hamburg, Amsterdam, Bruxelles, Londra, Paris, Luxembourg, Geneva, Andorra La Vella, Barcelona, Monte Carlo, Vatican, San Marino, ferry-boat pe ruta Ancona – Igoumenitsa, Salonic, Skopje, Edirne, Bucuresti, Brasov, Timisoara, Belgrad, Budapesta, Zagreb, Ljubljana, Viena, Bratislava, Uzgorod, Varsovia, Vilnius, Riga, Tallinn, St. Petersburg, Helsinki, ferry-boat pe ruta Helsinki – Stockholm, Oslo, Copenhaga, Rostock, Berlin si Mlada Boleslav.

Recordurile lui Gerhard Plattner:

Cel mai rapid tur mondial;
Cel mai economic tur mondial;
Cea mai rapida traversare a Europei de la nord la sud;
Cea mai economică traversare a Europei de la est la vest.
Cel mai mic consum de combustibil parcurs intre cel mai nordic si cel mai sudic oras din lume.
Primul inconjur al Pamantului prin toate continentele
Cel mai rapid inconjur al Pamantului, in 28 de zile si 16 ore.
Cel mai economic inconjur al Pamantului prin toate continentele, cu un consum de 3,78 L / 100Km la o viteza medie de 86 Km/ H.
Gerhard Plattner detine si 24 de recorduri de sofat la cea mai mare viteza.

Sa fii legenda inainte de a fi campion

Ei bine a reusit! Kimi Raikkonen a spart gura targului reusind sa aiba cele mai multe victorii in campionat la ora actuala. Acest lucru a fost mult prea usor trecut de presa, care s-a necajit mult mai mult cu esecul lui Lewis Hamilton. Britanicul este un fenomen, fara indoiala, dar mi se pare ca devine mai mult decat orice un fenomen mediatic.

Toata lumea a sarit de bucurie la pole position-ul reusit de el. Cred ca ambitia de a pleca din prima pozitie a grilei de start i-a fost fatala lui Hamilton in cursa de duminica. Un lucru era clar! Ferrari erau mai rapizi, iar echipa nu a stiut sa gestioneze acest handicap pentru a-l ajuta pe Hamilton.

A fost atat de evident ca Hamilton a plecat cu foarte putina benzina, lucru care i-a permis sa obtina pole-ul, ajutat si de inexactitatea venita din partea lui Kimi (negocierea ultimul viraj in turul decisiv din calificari). Toata lumea a spus atunci cat de MARE este Hamilton, fara sa admita ca de fapt lucrurile nu stateau atat de bine pentru britanic. De fapt, toata aceasta situatie este usor de remarcat pentru cine a vrut sa priveasca cursa intr-un mod obiectiv. Kimi Raikkonen l-a spulberat pe Lewis la toate capitolele la Silverstone, dar toata lumea a remarcat faptul ca Hamilton a gresit, ca Hamilton n-a avut noroc si asa mai departe.

Un demers corect ar fi fost ca toata lumea sa remarce ca Raikkonen a avut o cursa excelenta si abia apoi sa planga nereusita lui Lewis pe teren propriu.

Poate sa fie influenta comentariului domnului Miki Alexandrescu, care ne povestea cat de minunat este Lewis exact in momentul in care Kimi topaia in spatele britanicului. Si, mai mult, nea Miki a afisat o tristete apocaliptica in ultima parte a cursei. De ce oare? O fi fost obosit!

Zona crepusculara

Misticism sau Prostie? “Adevarul este dincolo de noi”, asa suna motto-ul din Dosarele X, foarte autohton in vremurile in care serialul era la moda.

Se pare ca lucrurile nu s-au indepartat prea mult in ultimele luni, mai europene sa zicem, decat precedentele lor consoarte devenite deja istorie.

Cunoastem numeroase experiente mistice, dar niciodata nu ne-am gandit ca acestea se pot intampla si pe malul Dunarii.

Conform unor fotografii, se pare ca localitatea Giurgiu ar fi la fix 23 de km distanta de orice borna kilometrica din judet. Lucrul acesta este usor de explicat avand in vedere natura ezoterica a numarului 23.

Lasand la o parte aceste aspecte crepusculare, trebuie spus ca ar fi bine ca fiecare judet din Romania, fie el si de la marginea tarii si a Europei, sa-si mai faca putina curatenie si sa mai retuseze matematic spiritualitatile din ograda proprie.

Blog-2.jpg  Blog1.jpg

Bare transversale pe longitudinale

Stim ca nu va place Dacia, stim ca urati Logan. Materialul pe care il prezentam nu are menirea de a va canta in struna si nici nu intentioneaza de-a jigni pe cineva. Noua ni s-a parut mai degraba comic decat o dovada de prostie.

Iar vizavi de modul in care romanii trateaza Logan, mie personal mi se pare ca aceasta parere este contrafacuta si se inscrie in traditionalul “tot ceea ce este romanesc este prost”.

Fara a intentiona de a lua apararea, intr-un fel sau altul, celor de la Dacia sau modelului Logan in particular, din feedback-ul dumneavoastra am constatat ca sunt doua opinii generale ale celor care critica Logan:

- unii il critica desi nu l-au condus niciodata sau chiar nu au condus vreo masina vreodata…

-altii il critica pentru ca au bani sa-si cumpere oricare alata masina mai de “domne-ajuta” sau chiar si mai mult…

Dar sa lasam polologhia si sa derulam comedia:

bare-dacia.jpg