C’est fini la comedie!

Bulgaria are concept, isi face masina? In zilele in care Romania se cufunda in drama familiei Columbeanu si-a masinii lor Rollsluite, prezentata din roate pana-n tavan pe B(eep) 1 TV, in zilele in care miile de kilometri de autostrada nu mai vin dar in schimb ne comandam R “opturi” in draci, bulgarii frecandu-si palmele de cefele late deseneaza in cabinete universitare un concept – UNIVERS- titlu demn de globalizare. Cel mai probabil, Univers va fi facut masina, care va semana cu Honda Jazz si A Klasse, da nu mai conteaza, va fi ieftin. Chiar daca Daimler nu va investi, Bulgaria va avea masina sa, deoarce sunt indeajuns de sclipitori sa-si dea seama ca o pot face si cu fonduri europene si inspiratie chinezesc. Si asa, bulgarii vor scoate o masina ieftina, care imita pe ici pe colo, dar care va duce la sfarsitul polemicii Logan. Chiar daca se va mai vinde sau nu, masina romaneasca de inspiratie frantuzeasca va avea un concurent, atat in cele bune cat si in toate cele rele.

Un singur lucru vreau sa va mai spun: ceea ce au facut colegii nostri demosntreaza institutionalizarea ideei europene. Adica au creat ceva, fie el bun sau rau, intr-un cadru institutional, sprijinit de dorinta fondurilor europene. Mai pe romaneste, au facut proiect, deci pot spera la finantare. Ei oameni buni! in acest timp noi castigam concursuri de design dar ne preocupam sa privim misterioasa viata “ascunsa” a familiei Molumbeanu si a Royce-ului lor, si asta visand cum se construiec “kiloooometri masii de autostrazi, azi si maine dimineata!”

Pana cand domnule Vladescu?

Pana cand ne mai tineti cu taxa de prima inmatriculare? Asa cum v-am informat astazi, comisarul european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a venit la Bucuresti si a dat un deadline Guvernului roman. Ma intreb, pana cand domnul Sebastian Vladescu, distinsul ministru de Finante, o sa mai traga de aceasta taxa auto. Romania inca nu a intrat sub incidenta procedurilor de trimitere in judecata la Curtea de Justitie europeana. Lucru acesta nu s-a intamplat pentru ca saptamana trecuta expertii UE s-au intalnit cu oficialii romani, pentru a-i convinge sa renunte la pozitia lor fata de taxa auto. Domnul Kovacs a venit la Bucuresti si a transmis, in cel mai diplomatic mod posibil, amenintarea – “6 luni sa modificati taxa!”.

Desi in nenumarate randuri UE a transmis Guvernului roman ca taxa de inmatriculare nu este OK, autoritatile romane au ignorat acest mesaj, preferand sa inchida ochii si sa spuna ca deocamdata taxa ramane la fel. In urma acestei atitudini de ignoranta de care da dovada dl. Vladescu, Romania risca, chiar la intrarea in Comunitatea Europeana, un scandal imens si o depreciere considerabila de imagine. Si toate acestea pentru ce?! O masina cu nume de Golan, pardon Logan…

Macarale, catapulte pe campii!

Ai o rabla? Daca da, iti mai trebuie o catapulta si te poti distra de minune. In filmuletul de mai jos se improvizeaza cu focuri de arma, folosite in scopuri tehnice bine-nteles. Pentru mai multa adrenalina fermierii plictisiti se gandesc sa testeze si o mica explozie. In fine, s-au distrat de minune, iar experimentul a fost reusit.

Nota: Nu incercati asa ceva acasa! Ceea ce vedeti in imagini a fost realizat cu supravegherea atenta a specialistilor! sau poate nu?!

Laissez faire, laissez passer!

Cu totii am aflat ca taxa de prima inmatriculare si Dacia au numitor comun. Nu putem spune ca Taxa a fost conceputa pentru a servi intereselor companiei romane, dar putem spune ca Taxa, in actuala ei forma, reprezinata un mare avantaj pentru mentinerea pietei de desfacere detinuta de Dacia.

Intr-o economie normala nu am mai fi nevoiti sa discutam aceasta problema, dar economia romaneasca nu este deloc normala si astfel de “momente” nefericite apar si ne incita imaginatia. Personal nu vreau sa cad in aceasta cursa si propun un exercitiu de logica care sa ne edifice asupra problemei. Sa o luam cu inceputul! Taxa de inamtriculare a fost stabilita in vara anului trecut la un anumit nivel, dar este in mod bizar este votata de Parlament sub o alta forma, valolarea dublandu-se practic, fata de forma initiala. Citeste in continuare »