Nils Bohlin, inventatorul centurii de siguranta cu prindere in trei puncte nu s-a gandit niciodata la dizpozitivul special pentru pasagerul din dreapta de sex feminin. Daca ar fi facut-o ar mai fi salvat, poate, alte mii de vieti. Poate considerati ca fotografia prezentata este un exemplu de bascalie. Va inselati! Va rog sa parasiti cinismul epocii in care traim si sa va ganditi la siguranta in trafic. Poate parea o dovada de misoginism dar sunt absolut convins ca mai putine accidente rutiere ar avea loc daca centura de siguranta ar putea inchide gura “lor”.
Tour de France este competitia sportiva cu cei mai multi spectatori din lume. Circa zece milioane de oameni intr-o perioada de trei saptamani privesc la aceasta aventura care strabate Franta. Ciclismul a prefigurat epoca automobilismului, sa nu uitam de conceptul ruleorului, omul masina, expus in ideologia futurista, unde automobilul reprezenta unul dintre simbolurile de baza. Dar ce legatura are ciclismul sau Turul Frantei cu noi?! Exista o traditie destul de veche prin care unul dintre sponsorii principali ai competitiei este un producator de masini. Dupa un parteneriat de mai multi ani cu Fiat, oficialii turului au inceput de doi ani o colaborare cu Skoda. Da! Skoda! Nu mai este o masina a blocului comunist, asta o stim cu toti, dar dupa ce o gasim pe toate soselele Europei, iata ca acum este masina oficiala in Marea Bucla. Poate meritul cel mai mare il detine Grupul Volkswagen, dar pana la urma prezenta numelui Skoda pe linia sosire din Tur este o lovitura de imagine pentru intreaga Cehie. Greutatea acestei realitati este semnificativ relevata prin spotul care prezinta Tour de France. Avem mai multe bicilete fara ciclisti pe ele, care par sa mearga singure. Spre sfarsitul spotului observam ca bicicletele respective se afla de fapt pe o masina Skoda care cara in spate Turul in sine.
Fara indoiala traim in epoca telefoanelor mobile! Dupa o perioada in care universitatile americane studiau efectele negative aduse de tigari, sau mai rau, efectele negative ale produselor McDonald’s, acum se pare ca preocuparea majora se intreapta spre sectorul auto.
Mai precis, o universitate din Utah a elaborat un studiu prin care se demonstreaza ca folosirea telefonului mobil in timpul mersului cu masina este la fel de nociva pentru siguranta traficului ca si consumul de alcool. Care o fi adevarul? Totusi, sondajele nu ma inspira, statisticile nu-mi sunt deloc relevante, ma gandesc ca nu cumva sa existe un interes major din directia companiilor de telefonie. Ne-am construit un stil de viata in care suntem dependenti de telefonul mobil: “Sun-o pe mama, suna amanta sau iubita, da beep, trimite mesaje”, etc. Si soferii de masini traiesc in aceasta lume a celularului, parca au uitat de placerea manuirii unui volan si viteza epocii in care traim ii indeamna sa manuiasca mai mult telefonul mobil. Si totusi, exista hands-free, mult mai putin folosit, dar parca perfect pentru soferie.
Daca respectivele companii de telefonie mobila numai au cui vinde telefoane, de ce sa nu vanda hands-free?! La final nu ne mai ramane decat intrebarea (daca pericolul cu telefonul mobil a fost rezolvat): Si cu alcoolul ce facem?. Undeva din nordul Americii ne vine raspunsul: Soferi din toate tarile, uniti-va prin hands-free!!!